Jung i arhetipska kritika : kolegij dr. sc. Željke Matijašević, Odsjek za komparativnu književnost, akad. god. 2008/09 : čitanka - Matijašević, Željka; Jacoby, Mario; Jung, Carl Gustav; Tacey, David; Solar, Milivoj; Franz, Marie-Louise von; Young-Eisendrath, Polly (2008)
Kolegij uključuje predavanja (2 sata) koja će biti posvećena razjašnjavanju osnovnih pojmova psihoanalitičkog učenja Carla Gustava Junga: kolektivno nesvjesnog, arhetipova, jastva, individuacije, persone, sjenke, animusa i anime. Na seminaru (1 sat) će se tumačiti osnovni tekstovi predstavnika jungovske psihoanalitičke i arhetipske kritike.
The self-affirmation of man and woman: a general problematic illustrated by fairy tales ; ego and self in analytical psychology and psychoanalysis / Mario Jacoby (iz: Individuation and narcissism / M. Jacoby) ;
Analitička psihologjia i oigled na svet / C.G. Jung (iz: Duh i život / C.G.J.) ;
Arhetipovi kolektivno nesvesnog ; Lično i nadlično illi kolektivno nesvesno / C. G. Jung (iz: O psihologiji nesvjesnog / C. G. J.) ;
Značaj konstitucije i nasleđa za psihologiju ; / C. G, J. ;
Sintetska ili konstruktivna metoda / C. G. Jung ;
Opšti opis tipova / C. G: Jung (iz: Psihološki tipovi / C. G. J.) ;
Jung and the New Age (str. 1-73) / David Tacey ;
Jungovo učenje o mitu. Pojam arhetipa. / Milivoj Solar (iz: Edipova braća i sinovi / M. Solar) ;
Antichrist or Merlin?: a problem inherited from the Middle Ages ; The Problem of Evil in Fairy Tales / Marie-Louise von Franz (iz: Archetypal dimensions of the psyche) ;
The feminine in fairy tales (str. 1-35) / Marie-Louise von Franz ;
Gender and Contrasexuality: Jung's Contribution and beyond / Polly Young-Eisendrath (iz: The Cambridge Companion to Jung, prir. P. Young-Eisendrath i T. Dawson)
F
Keywords: Jung, Carl Gustav; arhetip