Antimodernizam : kolegij dr. sc. Zorana Kravara, Odsjek za komparativnu književnost, akad. god. 2008/09 : čitanka - Kravar, Zoran; Evola, Julius; Quinn, Daniel; Jünger, Ernst; Kane, Sean; Berdjajev, Nikola (2008)
U kolegiju će biti riječ o svjetonazorima na kojima su se zasnivali intelektualni i književni otpori modernoj civilizaciji u 19. 20. stoljeća. Moderna se u tom kontekstu shvaća kao makroperiod svjetske povijesti između prosvjetiteljstva i postmoderne, obilježen kapitalističkom ekonomijom, političkim liberalizmom i njihovim društvenim posljedicama. Među autorima čiji će se tekstovi analizirati ističu se Richard Wagner, Friedrich Nietzsche, Ludwig Klages, René Guénon, Julius Evola, T. S. Eliot, D. H. Lawrence, Ernst Jünger, JRR Tolkien.

1. antimodernizam kao svjetonazorska paradigma: Nietzsche, Rođenje tragedije (1)
2. antimodernizam kao svjetonazorska paradigma: Nietzsche, Rođenje tragedije (2)
3. antimodernizam kao svjetonazorska paradigma: Nietzsche, Rođenje tragedije (3)
4. paradigma i njezina distribucija: raspon varijanata
5. romantika (Novalis, Wagner)
6. esteticizam (Rodenbach, D'Annunzio, Matoš, Krleža)
7. vitalizam (Klages, Schuler, Lawrence, Nazor)
8. politički elitizam (Guénon, Evola)
9. konzervativna revolucija (Jünger)
10. kršćanska restauracija (Berdjajev, Eliot)
11. ekološki holizam (Kane)
12. epska fantastika (Tolkien, Lewis, Le Guin, Moorkock)
O biti vječnoga grada / Alfred Schuler ;
Pobuna protiv modernoga svijeta / Julius Evola ;
Onkraj civilizacije: sljedeća velika pustolovina čovječanstva / Daniel Quinn ;
Nacionalizam ; O apsolutnoj hrabrosti / Ernst Jünger ;
Wisdom of the mythtellers / Sean Kane ;
Novo srednjovjekovlje / Nikola Berdjajev
F
Keywords: antimodernizam