Dramski lik : kolegij dr. sc. Borisa Senkera, Odsjek za komparativnu književnost, akad. god. 2006/07 : čitanka - Senker, Boris; Euripides; Beckett, Samuel; Racine, Jean; Ibsen, Henrik; Plautus, Titus Maccius; Machiedo, Višnja; Pavlović, Cvijeta; Čale, Frano; Pirandello, Luigi; Fuchs, Elinor; Koltes, Bernard-Marie; et al. (2006)
Sadržaj kolegija: Pristup dramskom liku u antičkim, renesansnim i klasicističkim poetikama. Razlikovanje tragičnih i komičnih likova. Povijesni sustavi dramskih tipova. Primjerni dramski likovi iz tragedija i komedija iz antike, renesanse i klasicizma. Individualizacija dramskoga lika u dramskoj književnosti XVIII. i XIX. stoljeća. Pojmovi junaka i karaktera. Primjerni dramski likovi iz realističke i modernističke književnosti. Problematizacija identiteta i individualizma u dramskoj književnosti i kazalištu avangarde i postmodernizma. Pristup dramskom liku u suvremenoj teoriji. Lik kao nositelj dramaturške funkcije. Primjeri iz suvremene dramske književnosti.
Hipolit / Euripid
O, divni dani / Samuel Beckett
Predgovor Racineovoj Fedri / Cvijeta Pavlović
Pogovr Goetheovom Faustu / Zdenko Škreb
Predgovor Goldonijevoj Mirandolini / Višnja Machiedo
Zgoda o ćupu ili Škrtac / Tit Makcije Plaut
Heda Gabler / Henrik Ibsen
Pirandello kao dramatičar i njegovi odjeci u Hrvata / Frano Čale (Predgovor u: Gole maske / Luigi Pirandello)
The rise and fall of the character named character / Elinor Fuchs (iz: The death of character: perspectives on theater after Modernism / E. Fuchs)
U samoći pamučnih polja / Bernard-Marie Koltes
Tako je (ako vam se čini) / Luigi Pirandello
Henrik IV / Luigi Pirandello
Tijelo / Hans-Thies Lehmann (iz: Postderamsko kazalište / H.-T. Lehmann)
F
Keywords: dramski lik; Goldoni, Carlo; Pirandello, Luigi; Racine, Jean; Goethe, Johann Wolfgang von