Analiza lirske pjesme : kolegij dr. sc. Slavena Jurića, Odsjek za komparativnu književnost, akad. god. 2008/09 : čitanka - Jurić, Slaven; Kravar, Zoran; Genette, Gerard; Užarević, Josip; Jakobson, Roman (2008)
Kolegij je u prvom redu teorijskoga karaktera te će se, s tim u skladu, pokušati suvremenim instrumentima teorijskoga opisa definirati lirska pjesma, kao govorna poruka i kao književna vrsta. U središtu pažnje bit će različite komponente lirskoga iskaza: redak, strofa, rima, lirski subjekt, adresat, prikazana predmetnost kao i cjeline koje se njima oblikuju. Kompozicijska načela lirske pjesme. Prostor i vrijeme lirske pjesme. Funkcije lirske pjesme. Uloga čitatelja. Razmotrit će se i odnos širih cjelina prema lirskoj pjesmi (lirski ciklus, zbirka, opus).