Hrvatska avangardna poezija u europskom kontekstu : kolegij dr. sc. Slavena Jurića, Odsjek za komparativnu književnost, akad. god. 2006/07 : čitanka - Jurić, Slaven; Žmegač, Viktor; Flaker, Aleksandar; Stamać, Ante; Iser, Wolfgang; Kravar, Zoran; Friedrich, Hugo; Eysteinsson, Astradur; Krleža, Miroslav; Vučković, Radovan (2007)
Sadržaj kolegija: Kolegij je poredbenopovijesnoga karaktera. Nakon teoretskoga uvoda i definicije avangarde, pri čemu bi se objasnio odnos avangarde prema europskom modernizmu, veći dio kolegija bit će posvećen razvoju hrvatske poezije u prvoj trećini 20. stoljeća. Protoavangardne pojave (Simfonije V. Jelovšeka, Psovka J. Polića Kamova, Matoševa Mora). Krleža između moderne i avangarde (Simfonije i ratna lirika). Futuristički nagovještaji. Hrvatski ekspresionizam (Kosor, Šimić, Donadini, Krklec, Cesarec). »Čiji je« zenitizam? Opisat će se u osnovnim crtama domaći i inozemni kulturni prostor u godinama oko Prvoga svjetskog rata. Refleksi avangarde u poslijeratnom hrvatskom pjesništvu..