Hrvatska avangardna poezija u europskom kontekstu : kolegij dr. sc. Slavena Jurića, Odsjek za komparativnu književnost, akad. god. 2006/07 : čitanka - Jurić, Slaven; Žmegač, Viktor; Flaker, Aleksandar; Stamać, Ante; Iser, Wolfgang; Kravar, Zoran; Friedrich, Hugo; Eysteinsson, Astradur; Krleža, Miroslav; Vučković, Radovan (2007)
Sadržaj kolegija:
Kolegij je poredbenopovijesnoga karaktera. Nakon teoretskoga uvoda i definicije avangarde, pri čemu bi se objasnio odnos avangarde prema europskom modernizmu, veći dio kolegija bit će posvećen razvoju hrvatske poezije u prvoj trećini 20. stoljeća. Protoavangardne pojave (Simfonije V. Jelovšeka, Psovka J. Polića Kamova, Matoševa Mora). Krleža između moderne i avangarde (Simfonije i ratna lirika). Futuristički nagovještaji. Hrvatski ekspresionizam (Kosor, Šimić, Donadini, Krklec, Cesarec). »Čiji je« zenitizam? Opisat će se u osnovnim crtama domaći i inozemni kulturni prostor u godinama oko Prvoga svjetskog rata. Refleksi avangarde u poslijeratnom hrvatskom pjesništvu..
esteticizam devetnaestog stoljeća ; Oblici i programi simultanizma / Viktor Žmegač (iz: Težišta modernizma / V. Žmegač)
Pojam avangarde danas ; Optimalna projekcija / Aleksandar Flaker (iz: Poetika osporavanja / A. Flaker)
Hrvatski ekspresionistički časopisi: analiza akspozitornih tekstova / Vinko Brešić (iz: Ekspresionizam u hrvatskoj književnosti i umjetnosti : zbornik radova I. znanstvenog skupa s međunarodnim sudjelovanjem / [glavni urednik Cvjetko Milanja])
Slobodni slikopis / Ante Stamać (iz: Ujević / A. Stamać)
Image und Montage: zur Bildkonzeption in der imagistischen Lyrik und in T. S. eliot 'Waste land' / Wolfgang Iser
suvremene teme i konzervativni nazori u lirici A. G. Matoša (iz: Književni protusvjetovi / Batušić, Kravar, Žmegač)
Opoziv (lirskoga) subjekta / Zoran Kravar (iz: Svjetonazorski separei : antimodernističke tendencije u hrvatskoj književnosti 20. stoljeća / Z. Kravar)
Struktura moderne lirike (str. 17-34, 215-225) / Hugo Friedrich
Cesarčeva ekspresionistička lirika / Cvjetko Milanja (iz: Pjesništvo hrvatskog ekspresionizma / C. Milanja)
Tendencije u ranom hrvastkom slobodnom stihu / Slaven Jurić
The making of Modernist paradigms ; The Avant-garde as/or Modernism / A. Eysteinsson (iz: The concept of Modernism / A. Eysteinsson)
Hrvatska književna laž / Miroslav Krleža
Poezija nemira i kristalizacije / Radovan Vučković ( iz: Preobražaji i preobraženja (o Antunu Branku Šimiću) / R. Vučković
F
Keywords: avangardna poezija; hrvatska književnost; Šimić, Antun Branko; književni ekspresionizam; književni modernizam