Noviji skandinavski kriminalistički roman : kolegij dr. sc. Deana Dude, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. akad. god. 2009/2010 : čitanka - Duda, Dean; Nestingen, Andrew; Orfali, Kristina; Scaggs, John (2009)
Kolegij obuhvaća pregled i analizu odabranih primjera novije skandinavske kriminalističke fikcije (romana i prema njima snimljenih televizijskih serija i filmova), u rasponu od njezinih početaka 1960-ih (ciklus romana/tv-serijala o inspektoru Martinu Becku autorskog para M. Sjöwall i P. Wahlöö) do recentnih ostvarenja (Larssonova trilogija Millennium). Korpus će se tumačiti s obzirom na žanrovske pomake u odnosu spram tradicionalnog kriminalističkog/detektivskog žanra; lik detektiva (Beck, Sejer, Wallander itd.); uspostavljanje socijalnog krimića kao politički intoniranog žanra u 1960-ima i njegove kasnije varijante; transformacije tematskog polja i njegove veze s aktivnim socijalno-političkim momentima (država blagostanja i njezin krah, zločin u uvjetima postsocijalizma i globalizacije itd.). Obradit će se dostupni primjeri i tekstovi iz švedske, islandske i norveške književnosti, njihove televizijske i filmske inačice, položaj korpusa i njegovo oblikovanje unutar kulturne industrije, mjesto unutar novijeg europskog kriminalističkog romana i imagološki učinci.
Nestingen, Andrew (2008) Crime and Fantasy in Scandinavia: Fiction, Film, and Social change, Seattle & London: University of Washington Press ;
Orfali, Kristina (1998) The Rise and Fall of Swedish Model, u: History of Private Life, sv. V., ur. A Prost & G. Vincent, Cambridge, Mass.: Belknap Press, str. 417-450 ;
Scaggs, John (2005) Crime Fiction, London & New York: Routledge
F
Keywords: kriminalistički roman; Skandinavija