Romantizam u književnoj povijesti : kolegij dr. sc. Slavena Jurića, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, akad. god. 2009/2010 : čitanka - Jurić, Slaven (2009)
Sadržaj kolegijja: Romantizam kao škola, pokret, književno razdoblje, kulturni fenomen i literarna revolucija. Osnovne pretpostavke književne povijesti kao discipline. Njemački, engleski, hrvatski romantizam i problemi njihova određenja. Jedinstvenost i mnoštvenost europskog romantizma. formalističko-strukturalistički model književnoga sustava, poststrukturalističko odustajanje od ideje sustava i kontinuiteta (ensiklopedijski model), antihistoricističko shvaćanje književnih događaja, poetika kulture, kontinuitet rasprave o romantizmu.
David Perkins, Is literary history possible?
Povijest književnih teorija (prir. M. Beker. ; str. 209-332)
Aleksandar Flaker, Stilske formacije (str. 11-48; 105-129)
Rene Wellek, The concepts of criticism (str. 128-221)
M. Parker, Measure and countermeasure: the Lovejoy - Wellek debate and romkantik periodisation, u: Theoretical issues in literary history/ ur. D. Perkins
F.C. Beiser, The Romantic imperatice, the concept of Early German romanticism (str. 1-55)
Keywords: književni romantizam; romantizam