Svijet u kamenu : katedrala u Chartresu i nadmoć srednjovjekovnog uma - Ball, Philip (Facta, 2010)
Britanski znanstvenik i novinar započinje istraživanje gotičke arhitekture katedralom u Chartresu krajem 12. st.. Govori o razvoju karakterističnih osobina gotičkog stila, o praktičnoj strani gradnje, ali i o duhovnom aspektu. Proučava filozofske i teološke struje toga doba, način na koji su se poklapali svjetovi teologa, filozofa, arhitekata i zidara. Analizira kako su katedrale zidane i tko ih je osmislio. Svako poglavlje započinje analizom jednog aspekta crkve, njene povijesti, značenja, simbolike i mitologije.