Et in Arcadia ego : Poussin i elegična tradicija - Panofsky, Erwin (Biblioteka Parnas. Niz Likovna umjetnost, 2008)
Studija u kojoj ovaj poznati njemačko-američki povjesničar umjetnosti prati smisaonu preobrazbu poznate neklasične latinske izreke - Et in Arcadia ego (smišljene tek u 17. stoljeću) od njena prvog pojavljivanja preko brojnih interpretacija u likovnim djelima i u književnosti pa sve do današnjeg doba. Autor pritom utvrđuje njeno mnogo starije elegično utemeljenje, koje seže do Vergijlijevih "Ekloga" u antici do uskrsnuća, nakon tisuću i pol godina kršćanskog zaborava, u Sanazzarovoj "Arcadiji" u renesansi, a sve to u kontekstu istoimenog remek-djela velikog francuskog slikara Nicolasa Poussina, koje se čuva u Louvreu.