Dalmacija očima stranaca = Dalmatia trough foreign eyes - Moennesland, Svein (Fidipid ; Sypress Forlag, 2011)
Norveški slavist, Svein Monnesland, sakupio je u ovoj impresivnoj knjizi na 400 stranica građu raznovrsnih svjedočanstava od preko stotinu različitih autora (putopisaca, vedutista, arheologa, etnografa, pustolova, hodočasnika, moreplovaca, graditelja, prirodoslovaca i novinara), a nastalu u rasponu od gotovo cijelog tisućljeća (između 1154. i 1925.) o ljudima, gradovima, običajima, moru, planinama, sveukupnom prirodnom i društvenom okolišu kulturnog bića nekadašnje Dalmacije. Vidimo u njoj grafike, reljefe, crteže, skice, slike morlačkih zakutaka, strancima egzotičnih narodnih nošnji, slikovitih krajolika, zanimljivih običaja. Knjiga je pisana na engleskom i na hrvatskom jeziku i kroz nju se iščitava kako su stranci nekoć doživljavali Dalmaciju, nama danas otkriva neprocjenjivo kulturno blago i baštinu koju treba čuvati.