Slavist i imperiji : Vatroslav Jagić između Galicije, Malorusije i Ukrajine - Paščenko, Jevgenij (Knjižnica Ucrainiana croatica ;, 2010)
Djelatnost Vatroslava Jagića je sagledana s aspekta odnosa prema nedržavnim slavenskim narodima, na primjeru Ukrajine. Prikazana je ambivaletnost znanstvenika, njegova razdvojenost glede prihvačanja ideje ukrajinske neovisnosti, prihvačnja njenog naziva - Ukrajina, uz kolonijalna imena. Pogledi Jagića su tumačeni kao primjer utjecaja imperijske politike na svijest eminentnih znanstvenika.