Slavist i imperiji : Vatroslav Jagić između Galicije, Malorusije i Ukrajine - Paščenko, Jevgenij; Damjanović, Stjepan (Zagreb : Hrvatsko-ukrajinsko društvo, 2010)
Djelatnost Vatroslava Jagića je sagledana s aspekta odnosa prema nedržavnim slavenskim narodima, na primjeru Ukrajine. Prikazana je ambivaletnost znanstvenika, njegova razdvojenost glede prihvačanja ideje ukrajinske neovisnosti, prihvačnja njenog naziva - Ukrajina, uz kolonijalna imena. Pogledi Jagića su tumačeni kao primjer utjecaja imperijske politike na svijest eminentnih znanstvenika.
Bibliografija: str. 67-68.
Resume ; Rezjume
Keywords: Jagić, Vatroslav -- Ukrajina; Jagić, Vatroslav -- Galicija; Jagić, Vatroslav -- Malorusija