Seoski barok - Hájíček, Jiří (Na tragu klasika, 2011)
Roman je zanimljiv ne samo po temi i ideji, već i po iznimno vrijednim stilskim karakteristikama. Pavel Strananski obožava seoski život pa će lako postati i njegov izučavatelj, čak i više, proučavatelj rodoslovlja njegovih žitelja, što će uroditi međukomunikacijom s češkom dijasporom koja želi znati više o sebi. Međutim, pisac umeće priču koja je više-manje pretvorbenog karaktera, kada jedan domaći naručitelj želi natrag svoju imovinu koju je izgubio u komunističkoj otimačini. Otkriva se korespondiranje prošlih događanja s današnjim problemima i nečasnim radnjama te s općim pitanjima ljudskog karaktera.