Seoski barok - Hájíček, Jiří; Ivanković, Katica, bohemistica (Zagreb : Disput : Hrvatsko filološko društvo, 2011)
Roman je zanimljiv ne samo po temi i ideji, već i po iznimno vrijednim stilskim karakteristikama. Pavel Strananski obožava seoski život pa će lako postati i njegov izučavatelj, čak i više, proučavatelj rodoslovlja njegovih žitelja, što će uroditi međukomunikacijom s češkom dijasporom koja želi znati više o sebi. Međutim, pisac umeće priču koja je više-manje pretvorbenog karaktera, kada jedan domaći naručitelj želi natrag svoju imovinu koju je izgubio u komunističkoj otimačini. Otkriva se korespondiranje prošlih događanja s današnjim problemima i nečasnim radnjama te s općim pitanjima ljudskog karaktera.
Str. [209]-212: Bilješka o autoru / Katica Ivanković
Prijevod djela: Selský baroko.
Nagrada Magnezia Litera za najbolje prozno djelo
Keywords: češka književnost - proza - roman - 21. st; češka književnost - prijevod na hrvatski jezik