Ljubavno pismo klinopisom - Zmeškal, Tomáš; Kuchar, Renata (Zagreb : Naklada Ljevak, 2011)
Roman je neobična vrsta ljubavne priče u Češkoj, ispripovjedane u kontekstu bogate povijesti te zemlje. Kroz dvadeset i dva poglavlja, opise revolucija i političkih previranja, te kraj komunizma, okosnicu obiteljske sage čine priče o običnim ljudima koji kroz svoje sudbine progovaraju o univerzalnim načelima i vrijednostima, poput ljubavi, vjernosti i nesebičnog davanja.
Bilješka o autoru: str. 371
Prijevod djela: Milostný dopis klínovým písmem.
Knjiga „Ljubavno pismo klinopisom“ osvojila je nagradu Josef Škvorecký 2009., te nagradu Europske unije za književnost 2011. godine.
Keywords: češka književnost - proza - roman - 21. st; češka književnost - prijevod na hrvatski jezik