Kochany Franz : powieść - Bolecka, Anna (Wydawnictwo "Szpak", 1999)
Pierwowzorem tytułowego bohatera powieści jest Franz Kafka. Powieść składa się z fikcyjnych lisów Franza, jego przyjaciół i bliskich mu kobiet - Felicji, Grety, Mileny, Dory. Franz - poszukujący miłości i boskiego autorytetu, studiujący kabałę i zapatrzony w żydowski teatr - jest literacką wizją autorki. Jednak tematy tej powieści oparte są na faktach z biografii pisarza i na motywach jego twórczości. W tle zdarzeń pojawia się barwny świat europejskich Żydów. Unicestwia go druga wojna światowa, a rytuał wypędzania kozła ofiarnego, prześladujący Franza, staje się losem całego narodu i symbolicznym przedstawieniem dramatu człowieka wobec okrucieństwa świata.