Bracia Słowianie : wizje wspólnoty a rzeczywistość - Moroz-Grzelak, Lilla (Slawistyczny Ośrodek Wydawniczy, 2011)
Studium z zakresu historii idei – Bracia Słowianie. Wizje wspólnoty a rzeczywistość – poświęcone jest etnicznym związkom wspólnotowym w świecie słowiańskim.