Bracia Słowianie : wizje wspólnoty a rzeczywistość - Moroz-Grzelak, Lilla; Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk; Fundacja Slawistyczna (Warszawa : Slawistyczny Ośrodek Wydawniczy, 2011)
Studium z zakresu historii idei – Bracia Słowianie. Wizje wspólnoty a rzeczywistość – poświęcone jest etnicznym związkom wspólnotowym w świecie słowiańskim.

W oparciu o bogate, często zapomniane, lub po raz pierwszy publikowane w języku polskim źródła z piśmiennictwa pięciu narodów słowiańskich (polskiego, chorwackiego, serbskiego, bułgarskiego i macedońskiego), omówiono w nim wizje tworzonej w XIX wieku wspólnoty etnicznej, którą wyrażano za pomocą zwrotu „bracia Słowianie”. Badany materiał, jaki stanowią publicystyka, dokumenty polityczne, druki ulotne i literatura piękna, pozwolił na ujawnienie mitologizacji Słowiańszczyzny i mechanizmów kreowania jej historii. W książce nie ograniczono się tylko do okresu, gdy frekwencja występowania wyrażenia była największa i kiedy w obliczu powstawania państw narodowych postępowała dewaluacja wizji wspólnotowych. Niezwykle ważne jest ukazanie kontekstu wcześniejszych odwołań do związków słowiańskich, powrotu wyobrażeń o jedności etnicznej w obliczu zagrożeń w XX wieku oraz przedstawienie współczesnych projektów i działań opierających się na przeświadczeniu o istnieniu więzi krwi, które łączą narody słowiańskie.
Bibliografija: [290]-315.
Kazalo.
Summary
Keywords: panslavizam; Slaveni; slavenstvo - panslavizam; kulturni identitet - slavenstvo; panslavizam - kulturna povijest; povijest - Slaveni