Kastrující stín svatého Garty - Kundera, Milan (Atlantis, 2006)
Kniha přináší texty Milana Kundery věnované Franzi Kafkovi: eseje Kastrující stín svatého Garty a Překlad jedné věty a „jako doplněk a epilog“ Umění věrnosti a Hranice nepravděpodobného už není střežená. Na záložce se dočtete: Kafkologové udělali z Kafky „patrona neurotiků, zachmuřenců a neduživců, patrona sofistikovaných pozérů, preciózek a hysteriků“. O tom nejdůležitějším mlčeli: o jeho převratném významu pro vývoj románu. „Jen díky Kafkovi jsem pochopil, že je možno psát jinak,“ řekl kdysi Gabriel García Márquez Kunderovi. „Psát jinak“, to znamená nebát se překročit hranici nepravděpodobného. Ne proto, abychom unikli skutečnému světu (na způsob romantiků), ale abychom ho tak postihli lépe a hlouběji.