Przy polskim stole - Bockenheim, Krystyna (Wydawnictwo Dolnośląskie, 1998)
Co jedli i pili nasi przodkowie, jak rozwijała się sztuka kulinarna, Groch ze słoniną, pieczone bażanty podawane w upierzeniu, dwulitrowe kielichy do wina , a także niezwykłe przepisy kulinarne naszych prababek- to wszystko tworzy tysiącletnie dzieje polskiego stołu i kuchni.