Kraj povijesti umjetnosti ? / Hans Belting ; uredila Nada Beroš ; [prijevod Andy Jelčić] - Belting, Hans (Biblioteka Refleksije, 2010)
Hrvatski prijevod drugog, proširenog izdanja knjige njemačkog teoretičara Hansa Beltinga, jedna je od najutjecajnijih studija iz povijesti umjetnosti u proteklih dvadesetak godina, bez koje je danas teško zamisliti razgovor o suvremenoj umjetnosti. Prevedena je na mnoge svjetske jezike, a sam je autor dopunio i proširio svoju opsežnu studiju 2002. godine. Nakon svih krajeva koje su teoretičari i filozofi najavljivali krajem prošlog stoljeća, je li moguće govoriti i o kraju povijesti umjetnosti? Povjesničar umjetnosti Hans Belting upozorava da nije riječ o kraju zamišljenog lanca akcija i reakcija, nego o povijesnom trenutku u kojemu pojam povijesti umjetnosti kao znanstvene discipline postaje neupotrebljiv na mnogim razinama, od tumačenja umjetničkih opusa i pojedinih djela, do koncepcije muzeja i njihove društvene interakcije