Etnološki diskurs prošlosti - Kukuljević u Bosni 1858. godine - Grbić, Jadranka (Array, 1997)
Ovaj je prilog analiza putopisnih opservacija Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Povijesni kontekst čini bosanski realitet polovice prošloga stoljeća, a pristup i metodu literarna etnologija. Ova, razmjerno nova metoda u hrvatskoj etnologiji, otvara nove mogućnosti i perspektive u studijama identiteta (omogućuje ostvarenje jednoga od glavnih nastojanja literarne etnologije: učiniti prošlost čitljivom i providnom). Kukuljevićevo je putovanje po Bosni bilo potaknuto željom da upozna zemlju koja je višestruko povezana s hrvatskom, a od Hrvatske ipak po mnogocemu raličita: politički, religijski, društveno i kulturno. Bez obzira radi li se o egzotici svakidašnjice, u kojoj se permanentno sučeljavaju i prožimaju ljudi različitih kultura i religija, ili o ljepoti krajolika, putopiščeve reminiscencije o povijesnome udesu i refleksijama o posljedicma toga udesa po hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, ovaj putopis Ivana Kukuljevića Sakcinskog jest autentičan dokument o bosanskome realitetu toga doba, te kao takav vrijedan izvor za stjecanje novih i dopunjavanja starih spoznaja u istraživanju identiteta.