Generacijska privilegija : Odgovornost za uspjeh - Cifrić, Ivan (Array, 1996)
U prvom dijelu članka riječ je o nekim aspektima ekoloških izazova s kojima se suočava moderno društvo: ubrzanje života, rizici, stvaranje i razaranje, ekološko obrazovanje, odgovornost itd. Posljedice ljudskog djelovanja u prirodi i društvu postaju "novi prirodni" izazovi, koji povećavaju odgovornost čovjeka u koevolutivnom procesu. Iz toga proistječe novi tip odgovornosti, "odgovornost za uspjeh" i spoznaju granica čovjekove moralne autonomije. U drugom dijelu članka govori se o ekološkim izazovima hrvatskom društvu. Tri su izazovna tipa okoliša: prirodni i antropogeni okoliš Hrvatske, moderno zapadnoeuropsko društvo i međunarodni ekološki režimi. Za hrvatsku ekološku politiku važno je održanje kvalitete okoliša, normativno i institucionalno uređenje, prepoznavanje kreativnih snaga, (znanja i poticajnih mjera razvoja) i kvalitetan tehnološki transfer.