Traganje za svjetskim ekološkim etosom - Cifrić, Ivan (Array, 1997)
Pomak ekološkog diskursa od ekonomskih i tehnoloških prema etičkim aspektima predstavlja novi teorijski i praktični izazov. Ekološki etosi su utemeljeni u kulturama i religijama. U njima etosi "stabilno" uređuju život i reguliraju temeljni ekološki odnos: čovjek-priroda. Članak kritički analizira sociolkulturni kontekst zahtjeva za "svjetskim ekološkim etosom" i prikazuje neke pristupe utemeljenju svjetskog ekološkog etosa: "apstraktni univerzalizam" (minimalni konsenzus), "normativni/kulturni relativizam" i "provincijalistički antropocentrizam". Međutim, autor zastupa ideju "pluralnog ekološkog etosa" (univerzalno u relativnom), argumentirajući je današnjom realnošću svijeta s nužnošću opstanka raznolikih kultura na Zemlji. Zahtjev za svjetskim ekološkim etosom nastaje u razvijenom industrijskom društvu kao posljedica (a) globalizacije i (b) ograničenosti njegovog ekonomskog etosa za održiv razvoj i ekološku stabilnost. To opravdava zahtjeve za "svjetskim ekološkim etosom" ali ne bilo kojim niti pod bilo koju cijenu. Svjetski ekološki etos pretpostavlja potrebu traganja za etičkim potencijalima potisnutih kultura i religija.