Sociologijski aspekti stanovanja na županijskoj razini: primjer Županije primorsko-goranske - Čaldarović, Ognjen (1996)
U radu se razmatraju specifičnosti sociologijskih aspekata stanovanja na razini županija kao novijih teritorijalno-političkih cjelina u Hrvatskoj na primjeru Županije primorsko-goranske. Ukazuje se na bitne različitosti županijskog teritorija, pa stoga I na diferenciranost problematike stanovanja. U ovoj se županiji izdvajaju tri osnovne cjeline ' goranska, priobalna s glavnim I najvećim gradom Rijekom I otočka. U goranskom I otočkom dijelu primjetna je znatna depopulacija stanovništva, dok u priobalnom području, zbog utjecaja turizma I tercijarnih djelatnosti, stanovništvo ne opada, nego stagnira I djelomično raste. Takva se tendencija primjećuje I u nekim otočkim mjestima. U radu se ukazuje na najvažnije elemente urbanističke I opće politike kojom bi se situacija izmijenila.
Projekt MZOS
HRV