Mjerenje promjena nacionalnih stereotipa: primjena metode SYMLOG-a - Kamenov, Željka (Array, 1997)
Tehnika SYMLOG (A System for the Multiple Level Observation of Groups) ili Sustav za višedimenzionalno opažanje skupina upotrijebljena je za analizu sadržaja nacionalnih stereotipa studenata psihologije, hrvatske nacionalnosti. Klasičnim načinom izražavanja nacionalnih stereotipa preko označavanja karakterističnih osobina pripadnika nekih nacija (Hrvata, Slovenaca, Srba i Albanaca) studenti su ispitani 1991. godine, neposredno nakon početka rata u Hrvatskoj. 1993. godine ponovili smo ispitivanje na istoj skupini ispitanika. Osim označavanja karakterističnih osobina za pojedinu naciju, ispitanici su procijenili i poželjnost svake od 57 osobina, na skali od -3 do +3. Procjenjivane osobine su izražene u terminima SYMLOG dimenzija: dominantno-submisivno, prijateljsko-neprijateljsko, instrumentalno kontrolirano-emocionalno ekspresivno. Određen je položaj svake nacije u trodimenzionalnom SYMLOG prostoru, a također i položaj skupa osobina kojima se prema prosudbi ispitanika može opisati neka imaginarna poželjna ili nepoželjna skupina. Razmještaj pojedinih nacija na dimenzijama SYMLOG prostora prikazan je grafički, te doveden u vezu s procjenama poželjnosti odnosno nepoželjnosti. Izračunata je udaljenost izme|u pojedinih nacija kao i udaljenost svake od njih od imaginarne poželjne odnosno nepoželjne skupine. Razmatranjem ovih odnosa interpretiran je stav studenata psihologije hrvatske nacionalnosti prema ispitivanim nacijama. Pokazana je posebna vrijednost SYMLOG sustava koji dopušta da se nacionalni stereotipi interpretiraju pomoću svih izabranih osobina, a ne samo pomoću onih najfrekventnijih, što je nedostatak klasičnih tehnika.