Razlozi doseljavanja u Zagreb - Stiperski, Zoran (Array, 1996)
U radu se analiziraju razlozi doseljenja u Zagreb na temelju ankete kojom je ispitano 367 doseljenika. Ispitanici su izrazili stupanj svog zadovoljstva mogućnošću ostvarenja osnovnih životnih potreba u posljednjem mjestu boravka, kao i u Zagrebu. Pokazalo se da su mogućnost zaposlenja i školovanja dva najvažnija razloga za doseljenje u Zagreb, te da su ispitanici općenito zadovoljniji Zagrebom, no što su bili posljednjim mjestom boravka.