Roland Barthes, mit danas - Jukić-Gregurić, Tatjana (Array, 1997)
Mit po Barthesu nije proizvod određenoga tipa misli, svijesti ili simboličke aktivnosti, odrediv nasuprot znanosti, već je diskurzivna praksa, otvorena opisu i analizi. Otud slijedi da mit po Barthesu nije isključen iz povijesti i historiografije, već je s njima u odnosu međusobne ovisnosti, kao tip govora politički i ideološki punjen, pražnjen i konzumiran u okviru zadanoga povijesnog trenutka. Upravo ovdje, u točki susreta interpretacije i konzumacije Barthesov se mit otvara psihoanalitičkome čitanju mita s jedne, i novohistorističkim, odnosno kulturnomaterijalističkim teorijama, s druge strane.