O prahu i pepelu - Jukić-Gregurić, Tatjana (Array, 1997)
Fantastična fabula 'Zaborava' u mnogim je svojim aspektima srodna priči 'Koraljnih vrata' - romana koji je neposredno prethodio seriji Pavličićevih "autobiografskih" tekstova. U romanu opisani je fabularni kostur tek element poetičke i političke igre teksta. Poetičko (kao onaj aspekt teksta koji se veže za njegovo unutrašnje, unutartekstovno funkcioniranje), te političko (vezivo za odnose moći i nastajanja koje tekst uspostavlja s kulturnim trenutkom svoga nastanka) u oba su slučaja izravno uvjetovana problematikom povijesti, tradicije i kulturnoga identiteta.