Problemi periodizacije predromaničke skulpture u Istri - Jurković, Miljenko (Array, 1997)
Istarska ranosrednjovjekovna skulptura podložna je mnogostrukim utjecajima u doba formacije stila - impulsi sa susjednog friulanskog područja, ali i specifična paleobizantska baština prostora. To preplitanje raznorodnosti, uz manjkave podatke o arhitekturi u kojoj je pojedini liturgijski namještaj stajao, svakako otežava diferencijaciju, iako se može uspostaviti relativna kronološka slika