Osijek u turskim izvorima - Moačanin, Nenad (Array, 1997)
U razdoblju osmanske vlasti Osijek je do druge polovice 16. stoljeća dosegao broj od oko 1000 kuća, da bi potom demografski stagnirao ili malo napredovao. Najveće je značenje u gospodarskome smislu imao veliki osječki sajam koji se razvio poslije izgradnje mosta preko Drave do Darde. Opseg poslovanja na sajmu bio je ravan najvećim sajmovima u jugoistočnoj Europi toga vremena.