Srijemska Mitrovica 1566: mit, legenda i povijest - Moačanin, Nenad (Array, 1997)
Oko 1570 godine pronađen je u Srijemskoj Mitrovici kasnoantički sarkofag. To je dalo povoda nastanku legendi s mitskim i povijesnim dodacima.