Aktivnost moždanih hemisfera pri obradi fonoloških zadataka na materinskom i stranom jeziku - Mildner, Vesna; Ratković, Zrinka (1997)
U istraživanju je neizravno, testom prepoznavanja rime, istražena i uspoređena aktivnost moždanih hemifera pri obradi fonoloških zadataka na materinskom (hrvatskom) i stranom (engleskom) jeziku na uzorku 55 desnorukih ispitanica. Iako se uzorak može smatrati homogenim s obzirom na do sada poznate moguće odlučujuće čimbenike, nađen je velik varijabilitet među ispitanicama glede iskazane prednosti uha kao pokazatelja funkcionalne moždane asimetrije. Rezultati ne pokazuju značajnu prednost lijevoga ili desnoga uha koja bi upućivala na izrazitiju aktivaciju suprotne hemisfere. Nema statistički značajnih razlika u funkcionalnoj moždanoj asimetriji između jezika, ali postoji trend k većem uključenju desne hemisfere pri obradi podražaja na engleskome jeziku. u prosjeku su značajno brži i točniji odgovori na zadatke na materinskom jeziku nego na stranome, a na oba je jezika kraće vrijeme reakcije na podražaje koji se rimuju.
Projekt MZOS
HRV