Tri atributivna problema srednjotalijanskih škola, Daddi, Lo Spagna, Cigoli u Strossmayerovoj galeriji - Cvetnić, Sanja (1997)
Uvažavajući nova istraživanja i autopsiju komparativnoga materijala u inozemstvu razmotreni su atributivni problemi triju slika u Strossmayerovoj galeriji u Zagrebu. Fragment Raspeća je najstarija slika u Galeriji. Umjesto atribucije Daddiju, kako prenose kalatozi ili Daddijevoj radionici, kako ukazuju Offner i Boskovits, predlaže se Daddijev bliži sljedbenik, autor Navještenja u Louvru, Pariz. Bogorodica zaštitnica Giovannija Lo Spagna uspoređena je s freskama u Umbriji i crtežom u bečkoj Albertini. Slika Ecce Homo, pripisana Lodovicu Caracciju je kopija po istoj temi autografa koji se nalazi u firentinskoj galeriji Pitti.
Projekt MZOS
HRV