Teorija, transdisciplinarnost i (nacionalno) kazalište - Čale-Feldman, Lada (Array, 1998)
Članak je metateorijska studija o otporima teoriji u hrvatskoj teatrologiji, nastalima uslijed specifične, periferne poyicije hrvatske humanističke prakse uopće, prisiljene preuzeti ulogu konzumenata, prenositelja i preinačitelja teorijskih znanja za potrebe specifičnih problema svojega lokalnog uvida. On pokušava i objasniti gdje se krije razlog pokušaju da se teatrologija zaustavi na filološkim analizama dramskih tekstova i razmjerno suhim teatrografskim pregledima, odbijajući konfliktne glasove suvremene burne disciplinarne bitke između psihoanalize, semiotike, feminističke kritike i antropologije.