Autoritarnost i percepcija ostvarene demokracije u Hrvatskoj : analiza odnosa na uzorku studenata - Čorkalo, Dinka; Stanković, Natalija (2000)
U radu se istražuje doprinos sociodemografskih varijabli spola, obrazovanja roditelja, samoprocjene materijalnog statusa, veličine naselja u kojoj je ispitanik proveo najveći dio života, važnosti vjere i vrste fakulteta kojeg ispitanik polazi u tumačenju varijance rezultata koje ispitanici postižu na skali autoritarnosti, te odnos između autoritarnosti i percepcije stanja demokracije u Hrvatskoj. Ispitan je stratificirani uzorak studenata Sveučilišta u Zagrebu (N = 334), a primijenjeni upitnici bili su Skala autoritarnosti od 12 čestica i Skala percepcije demokracije od 8 čestica. Rezultati multiple regresijske analize upućuju na značajan doprinos varijabli spola, obrazovanja oca, važnosti vjere i vrste fakulteta u tumačenju rezultata postignutih na skali autoritarnosti. Odabranim regresijskim modelom objašnjeno je 38% varijance rezultata autoritarnosti. Ovi nalazi potvrđuju neke od rezultata dobivenih u zapadnoevropskim zemljama. Također je utvrđena značajna pozitivna povezanost između autoritarnosti i percepcije demokracije od r = 0.317. Visoko autoritarni ispitanici su manje kritični prema ostvarenom stupnju demokracije u Hrvatskoj i značajno se razlikuju na sedam čestica skale od nisko autoritarnih ispitanika.
Projekt MZOS
HRV