Učinci znanstvenog i tehnološkog razvoja - Scenarij 2025 - Cifrić, Ivan (1998)
U radu se iznose rezultati empirijskog istraživanja na studentskom uzorku (1997 ; N=685) na četiri područja (agronomija, medicina, sociologija, strojarstvo i brodogradnja) zagrebačkog sveučilišta. Ispitanici su procjenjivali ostvarivost različitih sadržaja na instrumentu od 16 tvrdnji u sljedećih 30 godina. Na osnovi odgovora autor skicira scenarij 2025, tj. uz pomoć sadržaja postavljenih u tvrdnji opisuje očekivanja ispitanika. U njemu su prepoznatljivi optimizam i pesimizam u očekivanju budućnosti. U takav scenarij uvrštene su one varijable za koje se izjasnilo preko 50 posto ispitanika s odgovorom da će se vjerojatno ili sigurno ostvariti. Autor rezimira scenarij 2025 na sljedeći način: Porast će ugled i utjecaj znanstvenika u društvu. Znanost i tehnologija pronaći će manje rizične izvore proizvodnje energije. Za većinu danas neizlječivih bolesti bit će pronađeni lijekovi. Zahvaljujući boljoj medicinskoj zaštiti i višem standardu, produžit će se prosječni ljudski vijek. Međutim, pojavit će se nove još smrtonosnije i raširenije bolesti nego današnje za koje desetljećima neće biti lijeka. zagađenost okoliša povećat će se bez obzira na znanstveno-tehnološki razvoj. Čovjek neće izgubiti sposobnost kreativnog mišljenja, ali neće stvoriti niti nadčovjeka. Čovjek će postati potpuno ovisan o tehnologiji, a nerazvijene zemlje o razvijenima.
Projekt MZOS
HRV