Obrazovanje između tradicije i modernizacije - Cifrić, Ivan (Array, 1998)
Autor elaborira tezu da je škola društveni instrument modernizacije u kojem procesu i sama podliježe modernizaciji kao sredstvo inovacijske reprodukcije. U prijelazu iz predmodernog u moderno društvo škola se curricularno mijenja prema inovativnim sadržajima (elektronski mediji) i znanstvenim sadržajima, ali se ne mijenja njezina ključna društvena uloga. U razvojnim pitanjima, pored škole, nastupaju i druge fleksibilne institucije kao funkcionalni čimbenici prijenosa znanja, pa se pitanje obrazovne uloge škole sve više radikalizira. S jedne strane kao zacrtani pravaca nastavka školske modernizacije, a s druge kao pitanje institucionalne sposobnosti refleksije ljudske i društvene smislenosti.