Kontekst, pretpostavke i problemi ekološke edukacije - Cifrić, Ivan (1998)
Pitanje ekološke dukacije, kakav god bio njezin curriculum, prelazi granice obrazovanja pojedinca i školskog obrazovanja. Za to je ponajprije odgovorno društvo, a društvena (ne)odgovornost prenosi se i na ostale institucije društva. To nikako ne oslobađa pojedinca od odgovornosti za (ne)učnjeno. Ekološka edukacija potrebna je, ne samo zato što smo ekološki needucirani, nego zato što institucionalno i pojedinačno djelovanje mora biti primjereno sadašnjem trenutku, a mišljenje otvoreno kreativnim potencijalima za budućnost. Danas čovječanstvo raspolaže s dovoljno znanja o okolišu, ali suštinski ne mijenja svoje vrijednosti. Ekološka edukacija smjera promjeni postojećih vrijednosti koje su dovele do ekološke ignorancije. Za uspješnu ekološku edukaciju potrebno je stvoriti pogodnu društvenu klimu koja će propitivati postojeću empiriju i društvene ciljeve razvoja, imajući na umu da pored struktura i čovjeka - društva, postoji i sav ostali živi svijet.
Projekt MZOS
HRV