Pristup razmatranju političke moći - Galić, Branka (1998)
Politika i politička moć često se povezuju s racionalnim djelovanjem koje teži umnom uređenju ljudske zajednice, s institucijama koje predstavljaju pravila političkog i socijalnog djelovanja te s državom uz pomoć koje se ozakonjuje njihovo funkcioniranje. One su također nerazdvojne od javnog zastupanja različitih interesa članova zajednice u procesu svjesnog stvaranja povijesti te uređenja odnosa ljudi i okoliša. Radom želimo istaknuti značaj politike kao one društvene djelatnosti koja se, za razliku od racionalne djelatnosti društva antičkog polisa, postupno razdvojila od društva i, posebice u doba modernosti, nametnula kao sila iznad društva, puka politička moć. Shvaćanje političke moći, utemeljeno još na pretpostavkama Machiavellija i Hobbesa, da su ljudi, naime, snabdjeveni porivom za moći te nekontroliranom i iracionalnom žudnjom za moći još, međutim, nije prevladano, pa ostaje i dalje među glavnim značajkama moderne političke znanosti.. Stoga se ne nazire važan element koji bi svaka dobro vođena politika morala imati - odgovornost prema zloupotrebama i manipulacijama političkom moći kako bi se izbjegle posljedice pogrešnog političkog djelovanja.
Projekt MZOS
HRV