Razvojni ciljevi i naslijeđena razvojna ograničenja hrvatskih srednjih gradova - Čaldarović, Ognjen (1999)
U radu se problematizira položaj srednjih gradova u hrvatskoj urbanizaciji. Utvrđuje se da oni do sada nisu imali značajniju ulogu jer je njihov prostorni raspored nepovoljan, osobito ekonomski i socijalni., kao i kulturni kapital. Ukazuje se i na probleme migracija koje su zaobilazile srednje gradove što je dovelo do toga da srednji gradovi nisu žarišta potencijalnog budućeg razvoja. U zaključku se konstatira da bi u budućoj urbanizacije Hrvatska morala više računati upravo na srednje gradove, no potrebno je ojačati njihov vitalitet i povećati njihovu atraktivnost.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV