Prvi hrvatski science-fiction - Nemec, Krešimir (Array, 1997)
Pod pseudonimom Eamon O'Leigh političar i polihistor Milan Šufflay objavio je u "Obzoru" 1924. roman u nastavcima pod naslovom Na Pacifiku godine 2255. godine. U njemu razvija smjelu futurološku viziju života i socijalne organizacije na našem planetu u 23. stoljeću. Na temelju raznih poticaja (filozofskih, znanstvenih, religijskih, utopijskih) Šufflay konstruira buduću zajednicu koja će nastati na Pacifiku nakon konačnog raspada zapadne civilizacije. Zanimljivo je da brojni događaji koji su se zbili nakon piščeva života, i kojima smo već i mi svjedoci, samo potvrđuju ispravnost njegovih profetskih prognoza. Predvidio je izbijanje Drugog svjetskog rata, porast temperature na zemlji, uspon feminizma, porast uporabe droge i raznih stimulansa, prijelaz na vegetarijanstvo, bioinženjering i sl. Riječ je ne samo o prvom hrvatskom science-fictionu, nego i o djelu koje snagom predviđanja stoji uz bok poznatim distopijama A. Huxleya, E. Zamjatnina, G. Orwella i dr.