Metodologija književne povijesti Miroslava Šicela - Nemec, Krešimir (1997)
Tekst nastoji pozicionirati historiografsku metodologiju Miroslava Šicela u kontekstu hrvatske znanosti o književnosti. U mogućoj tipologiji književnoznanstvenoga uma Šicelova bi se duhovna pozicija mogla odrediti kao induktivno-empirijska. Karakterizira je sustavnost, postupnost, solidan opis činjenica i, općenito, privrženost pozitivističkim metodologijama. U obzor njegova interesa ulaze ravnopravno biografski podaci, psihološke, kulturološke i socijalno-političke komponente, ali ne zanemaruje ni čisto literarne indikatore (jezik, stil, kompoziciju i sl.). Po tim osobinama Šicel je u suvremenoj kroatističkoj znanosti najvjerniji nastavljač metodologije Antuna Barca.
Projekt MZOS
HRV