Ranogotička propovjedaonica iz Dvigrada - prijedlog za dataciju - Marković, Predrag (Array, 1994)
Propovjedaonica iz crkve Sv.Sofije u Dvigradu, sada u Kanfanaru, do sada ja datirana u prvu polovicu 14. st., poglavito na osnovi odlika figuralnih prikaza. Ne uočavajući razlike u izvedbi, a prije svega u načinu klesanja pojedinih dijelova, smatrana je također u cjelosti očuvanim spomenikom, kojemu je tek jedna ploča (reljef"Agnus Dei") spolija s romaničke krstionice. Za razliku od dosadašnjih mišljenja autor upozorava na veću obnovu propovjedaonice (g. 1801) kada su izrađene replike triju kapitela, kao i (pretpostavljena romanička) spolija. Poglavito s obzirom na stilsku suvremeniju vegetabilnu dekoracijeu, izvorne dijelove propovjedaonice autor pripisuje jednomu slabijem majstoru idatira krajem 14.st. svjetlu srodnih pokrajniskih ostvarenja istočnojadranske obale, ističe nužnost promatranaja arhitektonske plsaike kao preciznijeg i odlučujučeg pokazatelja za dataciju u odnosu prema istodobnoj, ali formalno i sadržajnoj zaostaloj figuralici.