Hrvatska čitanja "Dušnog dana" - Blažina, Dalibor (Array, 1998)
Članak govori o recepciji Mickiewiczeva "Dušnog dana" ("Dziady") u Hrvatskoj. Iako je riječ o remek-djelu poljskog romantizma, njegova recepcija bila je ipak slaba. Osim opisa tekstova i naglašavanja osnovnih teza pojedinih članaka, autor ustvrđuje stanovitu nedorečenost tih interpretacija, budući da im nedostaje svijest o poljskoj recepciji. Jer, samo u tom kontekstu "Dušni dan" se može shvatiti kao "ključ poljske kulture" sa svim mehanizmima i mitovima koji je konstituiraju i unutar kojih "Dušni dan" može biti prepoznat. Bez te svijesti hrvatska recepcija nužno će biti manjkava.