Govor Hrvatskoga Groba u Slovačkoj - Vulić-Vranković, Sanja; Petrović, Bernardina (1999)
Hrvatski Grob jedno je od četiriju preostalih naselja u Slovačkoj u kojemu se od 16. stoljeća do danas očuvao hrvatski jezik (uz Čunovo, Hrvatski Jandrof i Novo Selo). Monografija o govoru Hrvatskoga Groba nastala je na temelju terenskoga istraživanja u kontaktu s izvornim govornicima kojih je sve manje. U uvodnome dijelu monografije iznose se povijesne okolnosti koje su dovele do iseljavanja Hrvata u Gradišće, informacije o broju nekadašnjih gradišćansih Hrvata (naseljavali su oko 200 sela) koji danas žive u tri države (Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj) i o Hrvatima u Slovačkoj. Slijedi razdioba gradišćanskohrvatskih govora unutar hrvatske dijalektologije i određivanje govora Hrvatskoga Groba kao pripadnika kontinentalnoga poddijalekta srednjočakavskoga dijalekta. Slijedi opis govora Hrvatskoga Groba na fonološkoj, morfološkoj, tvorbenoj, sintaktičkoj, leksikološkoj, onomastičkoj i leksičko-semantičkoj razini. Slijedi Rječnik govora Hrvatskoga Groba koji pripada skupini rječnika izvornih čakavskih govora čija struktura bitno ne odudara od ostalih rječnika izvornih čakavskih govora.
Projekt MZOS
HRV