Intertekstualna funkcija mita u razdoblju fin de sieclea i u avangardi - Gjurgjan, Ljiljana Ina (Array, 1992)
Teza rada je da se mit drugačije koristi u razdoblju kraja stoljeća nego u avangardi. U razdoblju kraja stoljeća njegova funkcija je mitotvoračka. U avangardi mit postaje predloškom za prevrednovanje etičkih i estetskih normi zapadnoga kanona.