Kako motivirani učenici uče strani jezik? - Mihaljević Djigunović, Jelena (Array, 1999)
U članku je riječ o povezanosti motivacije sa strategijama učenja. Opisuje se istraživanje provedeno na uzorku hrvatskih učenika engleskog kao stranog jezika. Podaci o strategijama prikupljeni su pomoću upitnika SILL (Oxford, 1990), a motivacija mjerena upitnikom izrađenim posebno za hrvatske učenike engleskog jezika (Mihaljević, 1991). Utvrđena je povezanost strategija i motivacije. Dobiveni se nalazi interpretiraju s oprezom, a autorica upozorava na mogućnost netočnih interpretacija kao posljedicu pojednostavljenih i nedokazanih zaključaka.