Empirijska evaluacija dijagnostičke i pragmatičke upotrebljivosti pseudoupitnika Cornell index - Kulenović, Alija; Buško, Vesna (1999)
Na temelju rezultata dobivenih u dvije vremenski razmaknute primjene (prosječno nešto više od 1 godinu) na skupu osuđenih osoba ispitana je pouzdanost, vremenska stabilnost te konstruktna i pragmatička valjanost Cornell Indexa. Mjere nutarnje konzistencije pojedinih skala su visoke, a stabilnost rezultata zadovoljavajuća i u dužem vremenskom periodu. Objektivne faktorsko-analitičke provjere potvrdile su apriornu (teorijsku) klasifikaciju sadržaja testa, a povezanost skalnih rezultata s Eysenckovim (EPQ) mjerama psihoticizma i neuroticizma potvrdila njegovu konstruktnu valjanost. Pomoću mjera izvedenih iz primjene Cornell Indexa moguće je u određenom stupnju prognozirati neke potencijalno praktično važne kriterije ponašanja i doživljavanja prilikom izdržavanja zatvorske kazne. Izuzevši slabe kontrolne (L i F) skale koje prilikom eventualnog preuređivanja Cornell Indexa treba bitno poboljšati, evaluirana forma (N4) može se preporučiti kao ekonomično i visoko vrijedno i praktično korisno dijagnostičko sredstvo za procjenu neurotskih poremetnji osuđenih osoba. Analizirani i drugi podaci opravdavaju ideju o upotrebljivosti ovog testa i na znatno šire definiranim populacijama ispitanika što treba podržati i osiguravanjem odgovarajućih normativnih podataka i psihometrijskih pribora.
Projekt MZOS
HRV